Wie zijn wij
 
De bezetting van De Firma Cantus kan per seizoen of concert verschillen, afhankelijk van repertoire en beschikbaarheid van de betreffende personen. Wel is er een redelijk vaste kern.

Een aantal leden van De Firma Cantus stelt zich aan u voor (in willekeurige volgorde)

Dik de Weger (bariton)

Muziek is voor mij een uit de hand gelopen hobby. Ik kreeg vanaf mijn 10e jaar pianoles en had op mijn 16e mijn eerste koorervaring. Tijdens mijn studie scheikunde in Groningen zong ik in diverse koren, uitmondend in het Nederlands Studenten Kamerkoor onder toentertijd Cees Rotteveel. Hij maakte mij attent op de Kurt Thomascursus voor koordirigenten die ik 3 keer heb gevolgd.
Als koordirigent heb ik met veel genoegen 'mijn' kamerkoor Cappella Apeldoorn geleid. Mijn liefde voor het zingen kan ik nu ook in De Firma Cantus vorm geven. Daarnaast zing ik nog enthousiast mee in het Basilius College.  
Bij De Firma Cantus heb ik min of meer de rol van artistiek leider, maar binnen de groep is ruimte voor ieder z'n persoonlijke visie en inbreng. 

Piet Terpstra (bas)

Muziek hoorde bij onze opvoeding. Mijn vader speelde bariton in de harmonie en mijn moeder zong bij het kerkkoor. Mijn zusjes en ik werden dus al vrij jong met het muziekvirus besmet. Mijn eerste stap in mijn zangcarričre zette ik op 8-jarige leeftijd bij het Apeldoorns Christelijk Knapenkoor. Prachtig vond ik dat. En het muziek maken heeft altijd die aantrekkingskracht op mij gehad. Mijn vader kwam op een dag thuis met een klarinet en ik ben gaan oefenen. Uiteindelijk werd ik toegelaten tot het grote orkest (de harmonie waar mijn vader ook bij speelde). Via de klarinet kwam ik een paar jaar later bij de saxofoon terecht en via de saxofoon bij een jongerenkoor van de jeugdkerk. In de jaren 70 van de vorige eeuw waren die jongerenkoren erg populair; vanuit de Verenigde Staten, Noorwegen en Zweden werd schitterende gospelmuziek binnengevlogen. Op een bepaald moment was ik lid van drie jongerenkoren tegelijk. Heerlijk zingen en saxofoon spelen!
In militaire dienst kreeg ik de kans om bij de drumband te komen en leerde ik trommelen. Een compleet andere manier van muziek maken; mooi om te ervaren. Het trommelen leidde er toe dat ik bij het jongerenkoor achter het drumstel mocht kruipen. Drummen en zingen tegelijk: een uitdaging!
Begin jaren tachtig kwam ik in aanraking met de serieuzere muziek en daar wilde ik meer van weten. Toen heb ik bij de SNK een dirigentenopleiding gevolgd. Ik kwam er achter dat dirigeren veel meer is dan de maat aangeven. Erg leerzaam om meegemaakt te hebben. Bij de Veluwse Cantorij heb ik in twaalf jaar tijd veel mooie muziek langs zien (en horen) komen. Maar ik miste nog iets: de beleving van de gezongen teksten. Toen ik gevraagd werd om bij Vocaal Theater Ensemble FOON te komen zingen heb ik die kans aangegrepen. Daar heb ik erg veel geleerd op het gebied van presentatie, tekstuitbeelding, etc. En natuurlijk ook prachtige muziek gezongen, zoals Les Miserables, Miss Saigon, diverse close harmony songs, Nederlandstalige nummers (o.a. Jetse Bremer), etc.
Toch kon ik de klassieke muziek niet loslaten. Ik ging dan ook op zoek naar een groep waar een breed muziekrepertoire werd gezongen, maar die bleek niet te bestaan. Dan zelf maar iets beginnen. Na een paar pogingen is daar uiteindelijk De Firma Cantus uit voortgekomen.
Naast De Firma Cantus ben ik actief bij het Gelders Bach Collegium waarmee we maandelijks een cantate van JS Bach zingen in de avonddienst van de Grote Kerk in Apeldoorn.

Loes

Loes van Ekeren (sopraan)

Loes zingt in de Firma de sopraanpartij

Geraldine

Geraldine Klaver (alt/mezzo)

Een leven zonder muziek? Ondenkbaar!
Mijn start begon op mijn 8e met pianoles en mijn eerste koortje.
Tien jaar later raakte de piano meer naar de achtergrond en ben ik terecht gekomen bij mijn eerste klassieke koor; Musora (o.l.v. Jan kleinBussink). Eigenlijk de aftrap voor heel veel muzikale projecten. Zo heb ik naast klassiek, ook close-harmony, jazz en operette gezongen. Maar ben ook jaren als solist verbonden geweest bij de Music Show Scotland (schots/keltische muziek). En hoewel zingen voor duizenden bezoekers een behoorlijke adrenalinestoot geeft, ligt mijn hart meer bij het kleinschalige, intieme. Ben altijd op zoek naar de verbinding met mezelf en met het publiek. Naast de Firma zing ik nog bij het Deventer Vocaal Ensemble. Verder doe ik af en toe solowerk bij koren/gezelschappen en losse projecten bij verschillende koren zoals Consensus Vocalis en Bach Consort.
Momenteel heb ik les van zangcoach Jacobine van Laar.

Roy Mononoetoe (tenor)

Muziek heeft mij altijd aangetrokken. Aanvankelijk nam ik gitaarlessen en vervolgens zanglessen. Daarmee kwam ik gelijk in aanraking met klassieke muziek. De gitaar ruilde ik na verloop van tijd in voor de piano. De verdieping in de muziek vond ik in de opleiding aan de Schumann Akademie. Zangles kreeg ik onder meer van Cora Peeters en David (Jumbo) Wilson-Johnson. Om mijn zangtechniek te ondersteunen heb ik ook veel profijt gehad van de Lichtenberg-methode en de Alexander-Techniek. Laatstgenoemde techniek wordt door mijn huidige zangdocente Marga Melerna geďntegreerd in haar lesmethode. Heel bijzonder! Naast De Firma Cantus, met zijn veelzijdige repertoire, zing ik o.a. in het Bachkoor Holland en Consensus Vocalis. Tevens vertolk ik graag liederen uit de periode 1890-1930 van componisten die zich lieten inspireren door het toenmalige leven in het oude Nederlands-Indië, het land van mijn (voor-)ouders.


Jeanette

Jeanette Niekus (sopraan)

Jeanette zingt bij De Firma Cantus de sopraanpartij.

Sandra

Sandra Speekenbrink (sopraan)

Sandra zingt bij De Firma Cantus de sopraanpartij.

Gea Cieremans (alt)

Zingen is een grote hobby van me. Ik zing al vanaf mijn kindertijd.
Doordat we redelijk veel verhuisd zijn heb ik in heel veel verschillende koren gezongen.
Meestal in kamerkoren. Zangles heb ik gehad in Haren en in Roosendaal. Daar heb ik ook nog een tijdje les in jazz-zingen gehad. Erg leuk. Toch spreekt zingen in koren mij het meeste aan. Zo samen muziek maken, liefst a capella zoals wij bij De Firma Cantus veel doen, vind ik fantastisch.

Hans

Hans Veldkamp (bas)

Hans zingt in de De Firma Cantus de baspartijen.

Frans

Frans ten Cate (tenor)

Frans zingt in De Firma cantus de tenorpartij.

Michiel Hinnen (pianist)

Even voorstellen: Ik speel piano sinds mijn 9e. Ik studeerde bij Jos Kronenberg, Grada Broekhuizen, Tjako van Schie en de Schumann Akademie. Ik heb een brede muzikale belangstelling, maar mijn passie ligt bij klassieke muziek: van barok t/m 20e eeuw, en bij het begeleiden van solisten en koren. Hierbij komen naast de klassieken ook andere genres aan bod: van musical tot operette, indisch lied en jazz/rock idioom. De Firma Cantus heeft een zeer divers repertoire en dat sluit daar dan ook prima op aan.Contact Informatie
Dik de  Weger
055 - 366 36 55
.

vragen en opmerkingen mbt de website: royhenri@gmail.com