Welkom op de website van vocaal ensemble De Firma Cantus

De Firma Cantus is een vocaal ensemble dat zich zowel beweegt op het gebied van de klassieke vocale muziekliteratuur als op het gebied van de close harmony. De groep probeert hiermee het beste uit beide werelden naar boven te halen en dit aan een breed publiek te presenteren.


                               Agenda

zo 1 en 8 oktober 2017

16u30


Das Orgelbüchlein van Johann Sebastian Bach
In een tweetal concerten presenteert Stichting Lebuinusconcerten Das Orgelbüchlein van Johann Sebastian Bach.Het Orgelbüchlein (BWV 599-644) is een verzameling van wat in totaal 164 korte bewerkingen van Luthers-protestantse kerkliederen of koralen had moeten worden – in principe, één koraalbewerking per bladzijde – maar waarvan er slechts 45 voltooid werden (plus een reeds in het begin afgebroken bewerking van O Traurigkeit, O Herzeleid [BWV 753]). De muziekstukken werden door Johann Sebastian Bach gecomponeerd in de periode 1713-1716 in Weimar en pas in 1722, in Köthen, van een titel en titelbeschrijving voorzien.Organist: Cor Ardesch – Organist en stadsorganist van de Grote Kerk te Dordrecht
Vocaal ensemble: de Firma Cantus te Apeldoorn o.l.v. Dik de Weger
(Kist)orgel-continuo: Jan Kleinbussink

Meer info: http://www.lebuinusconcerten.nl/concert/das-orgelb...

Tijd:
16:30 - 18:00
Kosten:
€12,50

Zondag

19 maart 2017

     Zondag 19 maart 2017 in de Onze Lieve Vrouwekerk, Hoofdstraat 18 in Apeldoorn op zondag 19 maart 2017, aanvang 16.00 uur. Entree € 12,50.
Voorverkoop bij de leden, Dik de Weger 055-366 3655, of een email naar royhenri@gmail.com

Temidden van het grote aantal traditionele passieconcerten klinkt op 19 maart a.s. in Apeldoorn de Via Crucis van Franz Liszt in een bijzondere uitvoering door vocaal ensemble De Firma Cantus, Michiel Hinnen op piano en een strijkkwintet o.l.v. Iris van de Laar. Dit werk is een muzikaal mozaiek met meditaties over 14 momenten uit de lijdensweg van Christus. Liszt componeerde de staties van de katholieke kruisweg oorspronkelijk voor koor en toetsinstrument (orgel of piano); er is ook een versie voor piano solo. Het arrangement voor koor, piano en strijkkwintet is speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door dirigent Dik de Weger.
De Via Crucis is een laat werk van Liszt, waarin hij een gregoriaanse melodie en twee Lutherse koralen combineert met krachtige delen in een minimalistiSch, soms bijna atonaal klankidioom. Hier geen virtuositeit die we kennen uit het pianowerk van Liszt, maar verstilde muziek, ontdaan van alle opsmuk. De strijkers maken bepaalde delen nog indringender dan ze in het origineel al zijn.

Tijdens het concert wordt de Via Crucis aangevuld met ander repertoire dat past bij de Stille Week en Pasen. Van Lassus klinkt het eerste deel uit de Lamentationes, een cyclus op teksten uit de Klaagliederen van Jeremia. Dit wordt gevolgd door is Misere mei, Deus van William Byrd, een fragment uit psalm 51 die traditioneel op Goede Vrijdag wordt gelezen.

Aan het slot kijken we vooruit naar Pasen met de hymne Victimae Paschali Laudes, gevolgd door Christ lag in Todesbanden van Michael Praetorius die van de Lutherse melodie een vijfstemmig motet en een koraalbewerking maakte. De muziek van Praetorius contrasteert met die van Liszt; hij is een exponent van de vroege barok en combineert de polyfonie van zijn renaissance-voorgangers met versieringen en zelfs coloratuurpassages die voor zijn tijd heel modern waren. Zijn muziek doet hier en daar instrumentaal aan. In het vrolijke slotkoraal hoor je bij wijze van spreken de trombones en trompetten meespelen!Zondag

19 maart 2017

Contact Informatie
Dik de  Weger
055 - 366 36 55
.

vragen en opmerkingen mbt de website: royhenri@gmail.com