Historie
 
Het ontstaan van De Firma Cantus

2004

Hoe het begon

In het najaar van 2004 is Piet Terpstra gestart met een poging om een mannenensemble op te zetten in de stijl van The King's Singers. Als werknaam hanteerde hij toen HiFive. Diverse tenoren, baritons en bassen meldden zich aan, maar meldden zich ook vaak weer af: allen met hun eigen legitieme redenen. Ondertussen was ook de naam al een keer gewijzigd: Couleur Vocale moest het worden. Uiteindelijk bleef er een vaste kern over. Maar met twee bassen en twee baritons kun je niet zo heel veel. Wat te doen? Op een terrasje op het Raadhuisplein in Apeldoorn, vlak voor de zomervakantie van 2005, is toen het besluit genomen om verder te gaan als gemengd ensemble. Wel, u begrijpt het al: we konden de zanglustige dames nauwelijks van ons af houden... Maar de geschiedenis herhaalde zich: diverse sopranen, mezzo's en alten meldden zich aan, maar meldden zich ook vaak weer af: allen met hun eigen legitieme redenen. Toen zich bij de dames uiteindelijk ook een stabiele kern begon af te tekenen werd het tijd voor een "echte" naam. Op 17 november 2005 is op bijzonder democratische wijze het voorstel aangenomen om voortaan als De Firma Cantus door het leven te gaan. Onder die naam werd een aantal concerten gegeven.

2010

Hoe het verder ging

Vanaf 2007 werden de activiteiten tijdelijk gestaakt totdat Dik de Weger, destijds dirigent van het kamerkoor Capella Apeldoorn, in 2010 voor een nieuwe start zorgde van de Firma Cantus. Aanvankelijk wederom als male vocal group met een accent op de muziek van The Comedian Harmonists.
Later bleek dat het repertoire voor een klein ensemble met uitsluitend mannenstemmen voor teveel beperkingen zorgde en werden er vrouwenstemmen aan het totaal toegevoegd. Deze opzet is nog steeds de basis van de huidige activiteiten.
Een dirigent heeft het ensemble niet, maar Dik heeft de artistieke leiding.
De bezetting kent een vaste kern, maar afhankelijk van het repertoire worden extra stemmen aangetrokken.Contact Informatie
Dik de  Weger
055 - 366 36 55
.

vragen en opmerkingen mbt de website: royhenri@gmail.com